EKO Acerola puree (1000 ml)

Acerola to owoc absolutnie wyjątkowy jeśli chodzi o zawartości witaminy C. W małym owocu aceroli znajduje się taka sama ilość witaminy C co w kilogramie cytryn. Sok z aceroli skutecznie uelastycznia oraz uszczelnia naczynia krwionośne, a także pobudza do pracy układ odpornościowy i zmniejsza uczucie zmęczenia oraz wspomaga regenerację skóry (kolagenu), przez co opóźnia efekty starzenia.

Szczegóły produktu

Termin przydatności do spożycia tej partii produktu 18.03.2018
Sugerowana cena sprzedaży detalicznej (w złotych brutto) 99
Stawka podatku VAT 5%
Certyfikat BIO / EKO Żywność Ekologiczna UE
Jednostka certyfikująca DE-OKO-006
Pojemność 1 l
Opakowanie zbiorcze zawiera 6 sztuk
Producent / Podmiot odpowiedzialny Hanoju
Kod EAN produktu 8718164785061
Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dorosłych (górny limit) do 20 ml / dzień
Produkt dla wegan i wegetarian? Tak
Produkt zawiera cukier? Nie słodzony sztucznie - zawiera tylko naturalnie występujące cukry
Produkt wolny od konserwantów? Preparat bez konserwantów
Produkt wolny od glutenu? Tak

Sok z aceroli – podstawowe informacje:

Powszechnie znana acerola występuje pod innymi nazwami jako wiśnia z Barbados, malpigia granatolistna czy nagwiazdka granatolistna. Obszary, gdzie stanowi rodzime uprawy to przede wszystkim południowa część Ameryki Północnej, Ameryka Środkowa i północna część Ameryki Południowej. Rośnie jako niskie drzewka (do 2 m) lub rozłożyste krzewy. W takich warunkach, przy zapewnionej wysokiej temperaturze i odpowiedniej wilgoci acerola kwitnie przez cały rok.

Małe, czerwone owoce aceroli, są prawdziwa bombą witaminową, zwłaszcza pod względem zawartości witaminy C. Przykładowo, jeden owoc aceroli ważący 4,5 g zawiera równowartość witaminy C znajdującej się w kilogramie cytryn! Natomiast w porównaniu z sokiem pomarańczowym, jedna szklanka soku z aceroli zawiera ilość witaminy C równą 14 litrom soku z pomarańczy! Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, wskazane jest codzienne spożywanie aceroli, w postaci owoców, soków bądź dżemów. W Brazylii, gdzie występują jedne z największych upraw aceroli, wytwarzany z niej sok jest popularniejszy od soku pomarańczowego. Miejscowa ludność stosuje owoce aceroli leczniczo, jako naturalny lek przeciwzapalny, przeciwgorączkowy i przy biegunce.

Sok z aceroli - działanie i skład:

Acerola uelastycznia i uszczelnia naczynia krwionośne, aktywuje mechanizmy odpornościowe organizmu, zmniejsza uczucie zmęczenia, wspomaga regenerację kolagenu w skórze (opóźniając tym samym efekty starzenia), polecana również w czasie wytężonego wysiłku. Naukowcy z Brazylii i Hiszpanii badający właściwości aceroli, wykazali, że występują w niej duże ilości bioflawonoidów, które wraz z witaminą C potęgują zdrowotne działanie aceroli. Dzieki temu Acerola jest pomocna w utrzymaniu kondycji zdrowotnej i słynie z właściwości odmładzających. Dodatkowo:

  • przeciwdziała rozwojowi chorób nowotworowych przez neutralizowanie wolnych rodników (co jednocześnie pozwala zahamować proces starzenia, poprawiając wygląd i kondycję skóry),
  • stymuluje pracę układu odpornościowego i przeciwdziała rozwojowi wirusów,
  • zapobiega rozwojowi zaćmy i niszczeniu siatkówki oka,
  • obniża ciśnienie tętnicze, rozszerza naczynia krwionośne, zapobiega zawałom serca,
  • chroni organizm przed skutkiem wdychania dymu papierosów – obniża natężenie stresu oksydacyjnego u palaczy, czyli ataku wolnych rodników tlenowych.

Acerola, poza witaminą C i bioflawonoidami, posiada dwa razy więcej magnezu, potasu, witaminy B5 (kwasu pantotenowego) aniżeli pomarańcza. Zawiera również witaminę A, ryboflawinę, tiaminę oraz niacynę – w stężeniach zbliżonych do innych owoców.

Sugerowane stosowanie soku z aceroli:

Zaleca się regularne, najlepiej codzienne spożywanie soku z aceroli. Dawka 10 ml soku powinna być przyjmowana przez osoby dorosłe do 2 razy dziennie, rano i wieczorem. Aby równomiernie rozprowadzić substancje odżywcze zawarte w soku należy energicznie wstrząsnąć opakowaniem przez otwarciem. Sok z aceroli HANOJU nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, aromatów i cukrów. Po otwarciu, sok należy przechowywać w lodówce, maksymalnie do 4 tygodni po otwarciu.

Zalecana dzienna dawka puree z aceroli:

10ml soku, 1-2 razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Składniki puree z aceroli:

100% sok z organicznej aceroli (Malphigia Punicifolia) z organicznych upraw kontrolowanych

Opakowanie zawiera:

1000ml 100% sok z organicznej aceroli

Zastrzeżenia prawne:

Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mogą krótkookresowo zredukować skutki niewłaściwego odżywiania. Produkt nie może być stosowany jako substytut różnorodnej i zrównoważonej diety.

Informacja dla alergików i wegetarian:

Oryginalne produkty HANOJU są bezpieczne i łatwo przyswajalne przez organizm. Nie zawierają dodatku cukru, glutenu, ani chemicznych barwników i aromatów.

Jeśli organiczne puree z aceroli to tylko HANOJU:

Przy produkcji naszego soku najwyższe standardy zachowane są na wszystkich jej etapach od uprawy samej rośliny, przez metody pozyskiwania soku, transport i butelkowanie. Potwierdzone jest to przez odpowiednie, uznane certyfikaty.

Sok z aceroli został poddany pasteryzacji HTST (high-temperature short-time), która polega na utrwaleniu soku w wysokiej temperaturze (85 °C), w krótkim czasie (15 sekund). Taki sposób termicznego utrwalania żywności pozwala zachować wartości odżywcze soku.