EKO Żurawina - 100% sok z Żurawiny (1000 ml)

Sok z żurawiny sprawdza się jako naturalny lek w walce z dolegliwościami układu moczowego. Sok żurawinowy działa ochronnie na organizm, dzięki wysokiej zawartości kwasu hipuronowego, który oddziałuje antybakteryjnie w zakwaszonym moczu. Dodatkowo, składniki soku żurawinowego utrudniają bakteriom Esherichia Coli (najczęstszym sprawcom zakażeń dróg moczowych) przyleganie do ścian układu moczowego.

Szczegóły produktu

Termin przydatności do spożycia tej partii produktu 02.05.2018
Sugerowana cena sprzedaży detalicznej (w złotych brutto) 69
Stawka podatku VAT 5%
Certyfikat BIO / EKO Żywność Ekologiczna UE
Jednostka certyfikująca DE-OKO-006
Pojemność 1 l
Opakowanie zbiorcze zawiera 6 sztuk
Producent / Podmiot odpowiedzialny Hanoju
Kod EAN produktu 8718164782763
Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dorosłych (górny limit) do 60 ml / dzień
Rekomendowane spożycie/użycie dzienne dla dzieci (górny limit) do 15 ml / dzień
Produkt dla wegan i wegetarian? Tak

sok z żurawiny

Sok z żurawiny – podstawowe informacje:

Prozdrowotne działanie owoców żurawiny znane i cenione jest już od setek lat. Żurawina jest sprawdzonym naturalnym lekiem w walce z wszelkimi dolegliwościami układu moczowego. Działanie ochronne soku z żurawiny jest powodowane zakwaszaniem moczu przez żurawinę oraz obecnością w nim kwasu hipuronowego, który to odznacza się skutecznym działaniem antybakteryjnym. Ponadto składniki znajdujące się w soku żurawinowym skutecznie utrudniają bakteriom Esherichia Coli przyleganie do ścian naszego układu moczowego. Pałeczki okrężnicy, bo pod taką nazwą medyczną występują bakterie E. Coli, funkcjonują w ludzkim organizmie w jelicie grubym, gdzie biorą udział między innymi w rozkładzie składników pokarmowych. Kiedy jednak zainfekują drogi moczowe, „przyczepiając się” do ścian układu moczowego, powodują jego zakażenie. Dzieje się tak aż w 80-90% wszystkich zakażeń układu moczowego. Sok żurawinowy odgrywa istotną rolę w ochronie naszych dróg moczowych, działając bakteriobójczo, wypłukując z dróg moczowych szkodliwe pałeczki okrężnicy.

Dodatkowo, kwas chinowy zawarty w owocach żurawiny odgrywa ważną rolę, chroniąc przed powstawaniem kamieni nerkowych. Ludzki organizm wydala wraz z moczem kwas chinowy w postaci niezmienionej, powodując lekko kwaśny odczyn moczu. Dzięki temu jony wapnia i fosforu nie łączą się w nierozpuszczalne związki, powodujące powstawanie kamieni nerkowych.

Sok żurawinowy - działanie profilaktyczne:

Wyjątkowe właściwości zdrowotne owoców żurawiny zostały docenione w działaniu profilaktycznym. Badania przeprowadzone pod kątem oddziaływania owoców żurawiny na ludzki organizm wykazały, że wspomagają one także pracę układu pokarmowego i pozytywnie wpływają na florę bakteryjną jamy ustnej. Podobnie, jak w przypadku przeciwdziałania zagnieżdżaniu się bakterii E. Coli w układzie moczowym, sok żurawinowy wspomaga wzrost prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym i jamie ustnej, a ogranicza możliwość rozwijania się bakteriom szkodliwym.

Sok z owoców żurawiny działa dobroczynnie na naszą płytkę nazębną i wskazany jest jako produkt wspomagający leczenie farmakologiczne przy zakażeniu Helicobacter pylori, głównym sprawcą chorób wrzodowych żołądka. Jak wykazały badania, dieta uzupełniona o picie soku żurawinowego podnosi skuteczność antybiotykoterapii, ponieważ składniki owoców żurawiny neutralizują bakterie H. pylori.

W przypadku naszego układu sercowego, spożywanie soku z żurawiny wspiera rozwój dobrego dla organizmu cholesterolu HDL. Im wyższe stężenie cholesterolu HDl, tym mniejsze jest ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Podczas regularnego spożywania soku żurawinowego zawarte w owocach żurawiny antyoksydanty zapobiegają utlenianiu cholesterolu LDL, który w przeciwieństwie do HDL, oddziałuje na organizm negatywnie, odkładając w komórkach cholesterol. Profilaktyczne picie soku z żurawiny jest najbardziej polecane w tym przypadku mężczyznom.

Sugerowane stosowanie soku z żurawiny:

Sok żurawinowy powinno się pić regularnie. Najlepiej jest spożywać go rano i wieczorem. wstrząsnąć butelką przed użyciem, by zapewnić dobry rozkład cennych bioaktywnych składników, po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 4 tygodni.

Zalecana dzienna dawka soku żurawinowego:

Dorośli 2 razy dziennie po 30ml najlepiej, dzieci 15–20ml dwa razy dziennie, najlepiej pół godziny przed posiłkiem.

Składniki soku z żurawiny:

100% sok żurawinowy bezpośrednio wyciskany z owoców żurawiny, z upraw ekologicznych.

Opakowanie zawiera:

1000ml 100% organicznego soku z owoców żurawiny

Ostrzeżenia:

Nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia. Suplementy diety mogą w krótkim terminie wyeliminować skutki niewłaściwego odżywiania. Ale produkt nie może być stosowany, jako substytut zróżnicowanej diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Informacja dla alergików i wegetarian:

100% HANOJU sok żurawinowy jest czysty i dobrze tolerowany. Sok nie zawiera żadnych sztucznych dodatków. Jest produkowany bez dodatku cukru, glutenu, sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Jeśli organiczny sok z żurawiny to tylko HANOJU:

Przy produkcji naszego soku najwyższe standardy zachowane są na wszystkich jej etapach od uprawy samej rośliny, przez metody pozyskiwania soku, transport i butelkowanie. Potwierdzone jest to przez odpowiednie, uznane certyfikaty.

100% Hanoju sok z żurawiny jest pozyskiwany z dojrzałych owoców. Mają one znacznie więcej składników odżywczych i enzymów. Nasz sok jest bezpośrednio wyciskany z owoców w przeciwieństwie do wielu innych soków wykonanych z koncentratu. Dzięki certyfikacji ekologicznej upraw z których pochodzą owoce wybrane do produkcji naszych soków gwarantujemy Państwu najwyższą jakość produktu.

Sok żurawinowy został poddany pasteryzacji HTST (high-temperature short-time), która polega na utrwaleniu soku w wysokiej temperaturze (85 °C), w krótkim czasie (15 sekund). Taki sposób termicznego utrwalania żywności pozwala zachować wartości odżywcze soku.