Opatentowany system Quicksilver Scientific pozwala składnikom odżywczym szybko się wchłaniać i działać z nawet 5-krotnie większą skutecznością niż produkty nieliposomalne. Zwiększona biodostępność oznacza, że produkty zaczynają działać w ciągu 5 minut i osiągają pełną skuteczność w ciągu 20-30 minut.
Wszystkie produkty Quicksilver są tworzone w USA w zakładzie w Louisville, Colorado. Oprócz własnych produktów, marka opracowuje również produkty dla branży nutraceutycznej. Na tych produktach widnieje znak towarowy Quicksilver Delivery Systems®, który jest gwarancją, że zastosowano w nich te same technologie nanocząsteczek, które zapewniają produktom Quicksilver niezrównaną biodostępność.
Zakład produkcyjny Quicksilver posiada certyfikat cGMP, suplementy są produkowane pod ścisłymi wytycznymi kontroli jakości. Wszystkie partie poddawane są testom zewnętrznym, aby zapewnić konsumentom bezpieczeństwo i jakość. Testy te obejmują:
certyfikaty analizy,
testy potencji,
testy mikrobiologiczne,
testy na obecność metali ciężkich,
testy na obecność pozostałości pestycydów,
testy na wielkość cząsteczek,
testy na tożsamość składników.
Za sukces i wytrwałość w dążeniu do najwyższego standardu odpowiedzialny jest założyciel i dyrektor generalny Quicksilver Scientific Dr Christopher Shade.
Dr Shade jest uznanym na całym świecie ekspertem, wykładowcą i nauczycielem w dziedzinie detoksykacji rtęci i liposomalnych systemów dostarczania leków. Dorastając w toksycznym, przemysłowym mieście zaczął zadawać pytania na temat zrównoważonego rozwoju, co zapoczątkowało jego wczesną karierę w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym.
Dziś dr Shade pracuje z zespołem zarządzającym Quicksilver i bezpośrednio nadzoruje wewnętrzny zespół laboratoriów badawczo-rozwojowych. Osobiście opracował Quicksilver Delivery Systems®, zastrzeżoną technologię nanocząsteczek, która radykalnie zwiększa biodostępność suplementów, co prowadzi do wyższej skuteczności produktów bez konieczności podawania preparatów dożylnie. Każdego dnia dr Shade i zespół Quicksilver pracują nad tym, aby na nowo zdefiniować sposób, w jaki dostarczamy ważne składniki odżywcze do naszego organizmu.