Algi morskie, nazywane również glonami są organizmami jedno– lub wielokomórkowymi. Nadają się do spożycia bezpośredniego, a jednocześnie ze względu na bogactwo składników odżywczych są szeroko wykorzystywane w przemyśle suplementacyjnym i kosmetycznym.
Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu są elementem codziennej diety. Ze względu na ich prozdrowotne właściwości, w ostatnich latach zostały okrzyknięte mianem superfoods.
Wśród jadalnych wodorostów morskich wyróżnić możemy m.in.: brunatnice, krasnorosty, sinice, zielenice i mikroalgi.
Najbardziej popularnymi algami na rynku suplementacyjnym są chlorella i spirulina.
Jest to połączenie szczególnie lubiane przez wegan i wegetarian ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego. Oprócz tego chlorella i spirulina to także cenne źródło witamin A, B, K, D, C, E, kwasu foliowego i chlorofilu. Sama Chlorella uznawana jest za substancję detoksykującą, dlatego też przyjmowanie jej sprzyja regeneracji i oczyszczaniu organizmu. W fitoterapii, stosuje się ją do oczyszczania wątroby. Natomiast regularne jej spożywanie przyczynia się do szybszego gojenia się ran i regeneracji uszkodzonych tkanek.
Wyjątkowym związkiem, wyodrębnianym z alg, a następie używanym w suplementach i farmaceutykach jest także Fucoidan.
Fucoidan to obecnie jeden z najsilniejszych, znanych antyoksydantów. Siła witamin, minerałów, polifenoli razem z kantonami garcynii i beta-glukanami alg, to wsparcie jakiego potrzebuje nasz organizm każdego dnia. To podpora układu odporności w obronie przed skażeniem środowiska, złą dietą, nawykami i atakami mikroorganizmów.
Często mówi się, że tajemnicą długowieczności Japończyków jest właśnie Fucoidan. Ich dieta opiera się w dużej mierze na algach, które są naturalnym źródłem tej substancji, takich jak wakame czy nori.
Fucoidan (fukoidyna) jest polisacharydem siarczanowym występującym głównie w ścianach komórkowych różnych gatunków morskich wodorostów, a przede wszystkim w brunatnicach – takich jak kombu, limu moui, morszczynie pęcherzykowatym, wakame, hidziki (hijiki), nori, arame, kelp, brunatnych algach Ascophyllum nodosum, Adenocystis utricularis, mozuka (Nemacystus decipiens) stanowiąc ok. 4% ich suchej masy. Związki siarczanowe odznaczają się dużą aktywnością terapeutyczną obejmującą szerokie spektrum działań. Struktura chemiczna fukoidyny jest uzależniona od gatunku brunatnic, co wpływa na jej właściwości biologiczne i terapeutyczne. Z tego względu wyróżnia się dwa rodzaje fukoidyny (fucoidanu) – F-Fucoidan składający się przede wszystkim z siarczanowej L-fukozy (rodzaj cukru) i U-Fucoidan (uronofucoidan) zawierający przede wszystkim kwas glikuronowy, ważną substancję biorącą udział w detoksykacji organizmu (transformacji i usuwaniu ksenobiotyków). Obie postaci fucoidanu (fukoidyny) są stosowane jako nutraceutyki.