Ostatnie wpisy

Poznaj moc naturalnej suplementacji z Together Health!

Dostarczanie do organizmu odpowiedniej ilości składników odżywczych jest bardzo ważne dla normalnego...

Przewodnik po aromaterapii. Jak czerpać korzyści z naturalnych ekstraktów?

Aromaterapia polega na stosowaniu czystych olejków eterycznych pozyskiwanych z aromatycznych kwiatów, liści,...

Szafran - zachowaj równowagę emocjonalną.

Znany od 1500 roku p.n.e. w Azji i Europie, Crocus sativus bardziej rozpoznawalny pod nazwą szafran,...

TetraSOD® - lepsze wyniki, szybsza regeneracja.

Dlaczego flamingi codziennie pokonują aż 150-milową trasę do Veta la Palma, aby zdobyć pokarm dla swoich piskląt?...

Wzmocnij swój mózg z Braintropic!

Zdolności poznawcze i dobre samopoczucie psychiczne, to dwa z największych wyzwań współczesnego świata w...

Czytaj Bloga

Płać i płacz ale... może już nie długo?

Niestety, certyfikowana żywność organiczna musi kosztować.

Ceny wraz ze wzrostem ilości podmiotów produkujących i dystrybujących EKO żywność będą stopniowo spadać ale to proces rozłożony na miesiące i lata. Póki co zainteresowanie segmentem organicznym w Polsce jest jeszcze niskie, a to przekłada się na wysokie (wyższe?) ceny. 

Warto pamiętać jednak, że wysoka cena odzwierciedla jakość produktu a wpływ na koszty ma szereg czynników m.in.:

  • wysokość plonów ekologicznych jest zazwyczaj niższa od ich szerzej dostępnych odpowiedników (średnio o około 15% ale w skrajnych przypadkach nawet o połowę) - brak pestycydów, tylko naturalne nawożenie, niemodyfikowane nasiona...
  • brak pestycydów, wiec więcej procesów odbywa się technikami tradycyjnymi i ręcznymi - to tu zobaczycie ludzi ręcznie pielących chwasty
  • uprawa opiera się o cykliczną rotację, co ratuje gleby przed jałowieniem
  • selekcja miejsc dla rolnictwa i hodowli wskazuje tylko czyste gleby (brak sąsiedztw miast, dróg, przemysłu etc.)
  • sam proces certyfikacji i konieczność corocznego ponawiania ważności certyfikatu też nie jest bez znaczenia

Na pocieszenie wskażemy naszych zachodnich sąsiadów, gdzie różnice w EKO-cenach oscylują na poziomie średnio 25-30% wyższym w stosunku do normalnie dostępnych produktów.

Im nas więcej, tym taniej i bliżej do tego modelu cenowego, zatem korzystajmy!

Udostępnij ten wpis

Komentarze (0)
Brak komentarzy w tym momencie.